Przygotowania do świąt
Święta Wielkanocne to wyjątkowy czas, w którym symboliczne obrzędy religijne, tradycja ludowa i świat przyrody splatają się w jedno. Dzieci z grup przedszkolnych „Biedronki” ,„Żabki” i „Pszczółki” poznały tradycje Wielkanocy, zrobiły palmy wielkanocne- poświęcone chronią domowników przed nieszczęściem. Dowiedziały się w jaki sposób można zrobić piękne pisanki i kraszanki- malowały styropianowe jajka i robiły z nich kurczaki oraz ozdabiały swoje papierowe pisanki. Poznały również wszystkie potrawy składające się na wielkanocne śniadanie. Przedszkolaki zasiały owies i z pomocą swoich pań przygotowały piękne dekoracje na świąteczny stół. Nie zabrakło oczywiście zajączka, który przyniósł dzieciom słodkie upominki. Tradycje wielkanocne sprawiają, że to święto staje się wyjątkowe a świąteczne dni są bardziej radosne. Wszystkim życzymy zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych.
Wychowawcy
Zajęcia kreatywne z zajączkiem wielkanocnym
W okresie przedświątecznym podczas zajęć kreatywnych uczniów klas 1 i 2 odwiedził gość specjalny..
Zajaczkowe spotkanie odbyło się w radosnej i świątecznej atmosferze, były konkursy, skoczne zabawy oraz quiz wielkanocny. Na koniec zajęć Zajączek obdarował każde dziecko słodkim podarunkiem.
Dziękujemy Radzie Rodziców SP2 za ufundowanie słodkiego upominku.
Życzymy wszystkim zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych, bogatego zajączka i mokrego Śmigusa dyngusa.
Ewelina Tryba
ZAJĄCZEK W SZKOLE
Z okazji Świąt Wielkanocnych do naszej szkoły przybył zajączek, który dla każdego ucznia miał słodki upominek. Serdeczne podziękowania składamy Radzie Rodziców za ufundowanie słodkości.
K.Lisowska
Odżywiam się zdrowo i kolorowo
Szkoła jest dobrym miejscem na wdrażanie i promowanie zdrowego stylu życia. Bardzo ważne jest , aby każde dziecko w wieku szkolnym właściwie się odżywiało. Po wcześniejszym zapoznaniu się z zasadami zdrowego odżywiania uczniowie klasy 6b mieli za zadanie przygotować sobie zdrowe drugie śniadanie pod hasłem " Jedz zdrowo i kolorowo". Głównym celem było kształtowanie zmian nawyków żywieniowych poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w codziennej diecie ucznia. Uczniowie z wielkim zaangażowaniem przygotowali pachnące, wyjątkowo zdrowe i smaczne kanapki. Po ciężkiej pracy nastąpiła konsumpcja.
Beata Pać